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CATHOLIC ARCHDIOCESE OF SYDNEY

APPLICATION FOR THE DISPENSATION FROM  
THE CANONICAL FORM OF MARRIAGE - CAN 1127

This application must be attached to the Application for permission for a Mixed Marriage or a Dispensation from the 
Impediment of Disparity of Worship.

I (first names and surname):

A Catholic of the Parish of: 

Wishing to marry: 

First names and surname:

Request that I may be dispensed from the obligation of marrying according to the rites of the Catholic Church. I propose to be married 
in (place of worship or other place and locality):

On:

I undertake to advise the Priest who presents this application if there is any alteration to this arrangement. As soon as possible after 
the marriage , I will notify the Priest who presents this application of the fact that the marriage was celebrated, indicating also the 
place of the celebration and the public form which was observed.

My reasons for making this request are: 

Signature of the Catholic Party: Date:

FOR CURIAL OFFICE USE ONLY

Granted at: By whom:

Ref. No: Date:
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REASONS FOR THE APPLICATION

The Australian Episcopal Conference adopted two general criteria for granting of dispensations from canonical form:

	i.	 When a party to the marriage is a close relative by blood or marriage with a Minister of another Church.

ii.	When, in the informed judgement of the Bishop, the refusal of the dispensation could constitute either a grave 		
	danger to the faith of the Catholic person or to the peace and harmony of the couple.

* To be completed by the priest or deacon

Q. 1.  Are you satisfied that there is justification for a dispensation in this case?

(Please explain why): 

Q. 2.  To what extent does the Catholic party practise his or her religion? 

Q. 3.  Is the non-Catholic party a practising member of his or her Church? 

Q. 4.  Any further comments? 

N.B  (1)  It should not be assumed that a dispensation from canonical form will be granted automatically on application.
	 (2)  If a dispensation is granted, the ceremony is to be performed by another civilly registered celebrant. There is no 		

provision for a ceremony in which the Catholic assistant and a non- Catholic Minister each performing his own rite, 		
ask for the consent of the parties. (cf. Can. 1127 §3)

	 (3)  This application should be forwarded to the Diocesan Curia at least three months prior to the date of the marriage.

Having examined the request, I recommend that the dispensation be granted.

I also undertake the responsibility of notifying the marriage to the Diocesan Curia for registration, and I also undertake to ensure that 
the marriage is registered in the parish of Baptism of the Catholic party.

Signature of Priest:

Place: Date:


